torsdag, juni 4

Alanya - Vägen följer hjärtat

Det här är en av mina favoriter i år - en riktigt härlig fantasybok med en cool tjej i huvudrollen! Vägen följer hjärtat är Iselin B. Alvestads (vilket namn, va? Det fattar man ju direkt att hon kan det här med fantasy.) debut, och för den blev hon tilldelad det norska förlaget Aschehougs debutantstipendium 2007.

Vägen följer hjärtat innehåller allt man kan önska sig: en cool tjej som huvudperson (inte så där värst vanligt, nej), lite lagom med nyfiken småförälskelse, en galen kung, ett gäng dvärgar, en trollkarl, slukbuskar, en otäck skog och lite allmänt rys och mys. Det är inte många sidor som är tråkiga i den här boken (kanske till och med ingen) och jag rekommenderar den VARMT! Uppföljaren Drakarna vaknar kommer redan efter sommaren, så det passar ju utmärkt att läsa den första delen i solstolen/i sitt rum med nedfällda persienner (medan solen gassar utanför. Ja, så gjorde i alla fall jag när jag var yngre, till mina stackars prövade föräldrars enorma förtret.).

Förlaget Tiden beskriver boken så här:

"Alanya växer upp i den sömniga och fredliga lilla byn Mumbyville tillsammans med sin "farbror" Pip och "faster" Munny. En dag invaderas byn av hemska ryttare som visar sig vara på jakt efter Alanya! Hon lyckas fly men farbrodern har inte samma tur utan tillfångatas av ryttarna. Tillsammans med trollkarlen Kasimir beger sig Alanya till huvudstaden för att försöka rädda sin farbror. Snart inser hon att hon inte är som andra flickor, och det som började som en uppgörelse med ondskan som lägrat landet, blir snart till en uppgörelse med hennes egen familj ... "

Ja, ni hör ju själva, det här är ju som gjort för skräcksvalkande, magpirrande sommarläsning! Men, hör ni, tycker inte ni också att den norska utgåvan är mycket finare?

Norge:


Sverige:2 kommentarer:

Marika sa...

Kul! Jag har båda de här böckerna (på norska), men har inte kommit mig för att läsa dem än. Ser ju ut som om jag borde göra det. :)

Piratdrottningen Alwilda sa...

Jag läste den här på norska, och det gick faktiskt förvånansvärt bra. Jag tänkte inte ens på att det var norska efter de första sidorna, och det tillskriver jag nog snarare den spännande boken än mina språkkunskaper. Jag hamnade i läskoma, helt enkelt! :-)