tisdag, februari 3

Får det lov att vara en temla från Nordpolen?

Hurra, hurra! I rättan temletid dök den äntligen upp: Ture Sventon i öknen, den andra delen i Åke Holmbergs klassiska serie om den temleälskande privatdetektiven Sventon!

Jag väser "väääx, vääääääx!" åt Bäbis i magen och klurar på hur många exemplar vi behöver i släkten. Det gäller att passa på, man kan aldrig veta om det blir några fler nytryck. Böckerna om Ture Sventon passar för barn i 9-12-årsåldern, men de går även utmärkt att läsa högt för barn från ca 5-6 år.

"Nordpolen, ett enastående värdefullt kylskåp, har blivit stulet, och privatdetektiv Sventon spårar tjuvarna till Arabiska öknen. Bland falska kylskåpsingenjörer och bovar utklädda till pastejbagare finner han till slut gåtan Nordpolens lösning. Naturligtvis är det evige skurken Ville Vessla inblandad. Ständigt denna Vessla! Denna andra bok om Ture Sventon är ett av de mest berömda äventyren."

"Det skall bli mig en stor ära att under fullständig tystnad ramla på till stora Basargatan 9 B, sa Ali (herr Omar förklädd) och bugade sig flera gånger ... "

Pappa gillar också Sventon - man kan till och med säga att han har byggt en karriär på det.

7 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Åh, min lille vilde i magen ska definitivt få höra Ture Sventon!!!

Anonym sa...

Hej! Jag gissar att Alwildas lilla plutt i namngivningspresent får medlemskap i den exklusiva sammanslutningen "Ture Sventons vänner".

Motto: "Problem är bara förklädda lösningar"

Temlor: Vännerna diskuterar just nu med Språkrådet om "temla" ska bli officiellt nyord 2009.

Rotas konditori: Vännerna spårar nu (tillsmmans med muséer) var "Rotas konditori" kan ha legat.

Ture Sventon som staty: En känd konstnär arbetar redan på en modell (Sventon på den flygande mattan) och en stor insamling förbereds. Plats: Drottninggatan 10förstås.

jury@swipnet.se

Lena Kjersén Edman

Eva sa...

Åh, vissa böcker älskade man verkligen som barn och denna är en av dem. Jag bara måste köpa en Ture-bok, som jag kan läsa för mina döttrar!

Eva sa...

Näää... det måste ju bli en CD-bok för det är ju Helge Skoog som läser och honom ÄLSKAR jag som uppläsare. Det klart mina barn måste få höra honom läsa den! Det har man ju själv gjort! Han ÄR ju Ture Sventon! Kanske de kan få både och! :)

Anonym sa...

Som En Bok För Alla (26 kronor!) finns (
"Ture Sventon i Stockholm".
(Jag har skrivit efterordet i den boken)

Visst är det härligt med Helge Skoogs uppläsning, men nog ska vi väl unna 2000-talets barn att få läsa böckerna också? Halva nöjet är ju Sven Hemmels teckningar av den vassnästa, hökliknande privatdetektiven T. Sventon i Sherlock Holmes-kasken, den prickiga flugan och damaskerna.

Använd pitolerna bara i nödfall!

lena kjersen edman
P S Kom gärna med i "Ture Sventons vänner!

Piratdrottningen Alwilda sa...

Tack, Lena, jag har vidarebefodrat detta tips till min far - temlekungen!

Eva - jag lutar faktiskt också åt en extra ljudbok till Bäbis att lyssna på redan i magen. Men som sagt - varför välja när man kan få ALLT? :-)

Daniloo sa...

Jag misstänker också att Alwidas plutt kommer att få mycket högläsning o temlor !
Det är en myspysstämning i Åke Holmbergs serie om den temleälskande Ture Sventon ! Dom spetsiga välputsade skorna som sticker fram under gardinkanten..Vessla , vessla ..ständigt denna Vessla mumlade Sventon ...

Och temlelådan !! jag vill ha en sån så jag kan äta temlor året hela året. Fast å andra sidan är Nordpolen mycket fräckare ! Var köper man den ?
Nu skall jag läsa om serien igen med en temla som sällskap