måndag, februari 16

*Blip* *blip*

Förra veckans tävling var egentligen en sällsynt snygg undanmanöver för att dölja det faktum att jag var upptagen av blippande inventeringssiffror från tidig morgon till sen kväll hela veckan.

För att ni ska förstå uttråkningsgraden så har jag sammanställt en liten klagolista till förlagen.

Alwildas lista över streckkoder som inte borde få finnas till:

På plats nr. 4)
Streckkoder placerade på vänster sida på bokens baksida. Innebär att man måste manövrera ut hela boken ur hyllan och försöka balansera den på en liten kant medan man skannar den. Mycket irriterande. Tar jättelång tid och stör rytmen.

(Skräckexempel: Arg! av Joanna Rubin Dranger. Skäms, Rabén & Sjögren! Tänk på mina arma armar - de ska orka inventera ALLA böcker i HELA bokhandeln, och helst inte gå av innan de ens har kommit halvvägs.)

3) Streckkoder som inte har vit bakgrund. Går ofta inte att skanna alls. Otroligt irriterande. Det tar megalång (tja, allting är relativt i inventeringstider) tid att avbryta och springa i väg och lägga in boken manuellt.

(Skräckexempel: Hanna Huset Hunden av Anna-Clara Tidholm. Skäms, Alfabeta! Hur tänkte ni egentligen? "Jo, det går ju säkert jättebra att urskilja ett gäng pyttesmå smala streck mot en mörk och kornig bakgrund". Nä, förstår ni. Det gör det inte.)

2) Feldimensionerade streckkoder som ingen skanner i världen kan läsa av. Sanslöst irriterande, eftersom man luras att tro att det ska funka eftersom bakgrunden ändå är vit. Man skannar och och skannar och tror att det värsta till slut har hänt - man har till sist blivit döv av allt blippande.

(Skräckexempel: Pekböckerna Skogsdjur, Safaridjur och Transport. Skäms, ILKA! Det mest irriterande av allt är att vissa titlar i den här serien fungerar, andra inte. Det blir lite som ett tråkighetslotteri, liksom.)

Och på plats nr. 1) hittar vi:

Böcker som inte HAR någon streckkod - ALLS! Fattar ni hur besvärligt ni gör livet för tusentals bokhandelsmedhjälpare när ni gör på dette viset? VOFFÖ GÖR NI PÅ DETTE VISET, HEGAS??

En stor guldstjärna delas däremot ut till En Bok För Alla för deras föredömliga streckodshantering - så gott som alltid sitter de där de ska och är lätta att skanna. En enda av deras böcker stack ut från de övriga: Lilla H cyklar på av Ann Forslind. Där var streckkoden en randig katt. Och vet ni - det gjorde absolut ingenting! Fattar ni hur glad man blir när man efter att ha blippat ungefär 3000 streckoder plötsligt träffar en randig katt? Annars kan jag tala om hur glad man blir. Man blir JÄTTEGLAD!

3 kommentarer:

maria sa...

blir man inte alltid glad av att träfa en randig katt?
Det där med oläsliga streckkoder är En Mycket Irriterande Sak... för att inte tala om när eleverna petat bort bokens streckkodsettikett så man måste örja leta rätt på den gamla koden, knappa in den o sedan scanna den nya. Helst samtidigt som det bildas fem meter kö vid disken... *morr*

Håkan Tendell sa...

Detta var det mest underhållande jag läst på länge. Inte för att jag roar mig åt andras verkliga olycka och besvär, utan för att ämnet var så, hur skall man säga, nyskapande. Jag hade ingen aning om att världen fungerar på detta sätt, och inte heller att förlagen, som ju ändå borde ha streckkoder i sin medvetandevärld, uppenbarligen inte har ägnat så mycket tanke på folket på golvet som skall utföra inventeringar. Om jag vore ett förlag skulle jag bry mig. Du borde nästan mejla ditt inlägg till alla förlag, även utländska, så att de tänker sig för i framtiden. På köpet kanske du blir en hjälte bland dina kollegor i hela världen.

Piratdrottningen Alwilda sa...

Haha, tack Håkan! Jag ser bland "nya länkar från andra bloggar" att åtminstone ett förlag har hört min klagan: Libris.

http://blog.librisforlag.se/?p=255

Tja, det är ju alltid en början ...