söndag, november 30

Årets grymmaste julklappar: tonår

Hungerspelen
Suzanne Collins
Så här säger förlaget Bonnier Carlsen:
"Varje år väljs ungdomar ut från olika distrikt att medverka i Hungerspelen, som direktsänds i teve och är årets stora mediala händelse. Spelens utgång: Den som överlever får åka hem... En gastkramande framtidsroman om liv och död. Det är upprörande, spännande, romantiskt och omöjligt att sluta läsa. En unik roman man inte får missa!"

Och jag kan inte annat än att hålla med. Berättelsen om hur Katniss räddar sin lillasyster från en säker död genom att ta hennes plats i Hungerspelen är en berättelse som tål att vridas och vändas på. Det är en berättelse som du inte vill missa. Och det är den första delen i en planerad trilogi. Yaaay! (Men den första delen kan också läsas ensam som en avslutad historia.)

Om jag kunde drömma
Stephenie Meyer
Ja, men självklart. Ni har väl inte glömt vems blogg ni har svängt in på? Årets mest omtalade, älskade och hatade ungdomsbok. Av tonåringarna mest älskad. De flesta som har dissat den har haft en tendens att ha passerat 20-strecket ... Vill du se din tonåring i läskoma över julhelgen så är det här vad du ska ge honom/henne. Jo, faktiskt har mammorna i bokhandeln vittnat om grav kedjeläsning även hos sönerna. Det är alltså inte bara tjejer som gillar kick-ass vampyrer - och kärlek. (Det trodde ni inte. Men nu vet ni. De där fjuniga tonårsglinen är inte så känslolösa som de skulle vilja ge sken av, visar det sig. Om man tittar efter lite noggrannare, sådär.)

Boktjuven
Markus Zusak
En annan omtalad bok under hösten är berättelsen om Liesel som en dag plockar upp en bok från marken bredvid sin lillebrors grav. Det är dödgrävarens handbok och det är den första boken som Liesel stjäl. En våghalsig karriär som boktjuv har tagit sin början, allt från nazisternas bokbål till borgmästarens bibliotek innebär oanade möjligheter för Liesel. Och runt henne rasar hela tiden kriget. Att döden själv är vår berättare gör inte historien mindre intressant. Mer om boken kan ni läsa här. Fantastisk bok, utan att överdriva ett gram.

Min typ brorsa
Johanna Lindbäck
Nina bor med sin mamma i Umeå. En dag berättar Ninas mamma att hon har träffat en kille. På nätet. Och nu vill Ninas mamma att de ska åka och fira nyår med den här internetkillen i Luleå. Det vill absolut inte Nina, hon har ju sedan länge sett fram emot den fest som hon och hennes kompisar ska gå på på. Men efter mycket tjat så får Nina till slut finna sig i att följa med. Väl framme i Luleå har Nina plockat fram sin suraste min, men när de möts av internetkillens två söner på stationen så bestämmer sig Nina för att nyårsfirande i Luleå kanske, bara kanske, inte är så dumt ändå ... Roligt och allvarligt om livets alla oväntade vändningar - och om kärlek.

Tusen gånger starkare (pocket)
Christina Herrström
"Signe är 15 år och går i nian. I klassrummet är hon nästan osynlig, det är killarna som dominerar. Men en dag kommer en ny elev till klassen: Saga, en tjej med självförtroende och styrka. Hon är tusen gånger starkare än de andra och vågar ta plats på samma sätt som killarna. Signe och de andra blir nyfikna, saker och ting förändras i klassen. Men till vilket pris?"

Läs vad jag tidigare har skrivit om Tusen gånger starkare här.

Och så glömmer ni väl inte att Brisingr, den efterlängtade tredje delen i Christopher Paolinis serie om Eragon äntligen har kommit ut?

5 kommentarer:

Maria sa...

Åh, Boktjuven är jag jättenyfiken på. :)

Rebecca! sa...

Kommer Stephenie Meyer att skriva färdigt Midnight Sun? Fick för mig att jag läst någonstans att det inte var säkert att hon skulle skriva färdigt den eller att den skulle publiceras. Därför frågar jag nu dig, eftersom att du är en äkta fanpire! Haha :) Vad har du hört?

Holly Hock sa...

Tack så mycket för de här tipsen! Jag har själv ingen passande att ge bort i julklapp till, men jag tänker läsa själv, vartendaste en. Jag tycker mycket om din blogg och är ofta inne här och läser, går det bra om jag länkar till den från min?

Catrin sa...

JAg håller på med Boktjuven just nu och tycker mycket om den. Först tyckte jag att vissa berättartekniska grepp (Dödens direkttilltal till läsaren i list-form )var lite töntiga, men nu har jag vant mig. Det är bokstavligen en bok om förtjusningen och glädjen i att kunna läsa och ordens obönhörliga makt.

Piratdrottningen Alwilda sa...

Ledsen att återkopplingen är lite långsam här, men julrusch i kombo med att ordet förkylning endast är ett hån när det gäller att beskriva hur jag mår ställer till det en del för mig just nu ...

Rebecca!: Oh yes, I'm the faniest fanpire of them all! :-) Men tyvärr så vet jag inte mer än du, dvs det som Stephenie själv har lagt ut på sin hemsida www.stepheniemeyer.com. Man kan läsa rätt mycket av Midnight Sun där, och sedan är ju första kapitlet med i den specialutgåva som just har kommit av "Om jag kunde drömma" i dagarna. That's all I know. Sorry.

Holly Hock: Oj, så det värmer mitt stackars förkylda hjärta att höra så snälla ord! Självklart får du gärna länka hit. Tack! :-)

Maria & Catrin: Jag hejar ivrigt på era Boktjuvenbekantskaper!