måndag, november 10

Årets grymmaste julklappar 6-9år

Vilma är hundvakt
Cecilia Lidbeck
Spännande och mycket lättläst för nybörjarläsaren! Stor text och fina bilder. "Vilma är hundvakt! Vilma och Moa har blivit hundpassare. Varje lördag går de ut med världens sötaste hund, Rufs. Han kan skaka tass, gå på bakbenen och så bjäbbar han så gulligt. Erik vill gärna prova på att hålla Rufs koppel. Det får han inte. Men när Rufs springer bort och Vilma och Moa inte kan hitta honom någonstans är det Erik som räddar situationen." (Citat B Wahlströms.) Tidigare titlar om Vilma är: Vilmas häst, Vilma och spökhuset, God jul, Vilma! och Vilma & Leo.

Strumpmannen
Dan och Lotta Höjer
Ännu en rolig och lättläst bok för nybörjaren. "Sigge hittar ett par stinkande strumpor i morfars gamla koffert. När han sätter på sig dem förvandlas han till en äkta superhjälte: Strumpmannen, de små problemens mästare. Han flyger genom skyn och skvätter mod och tröst i form av strumpsvett över de ledsna och ängsliga. Sigge får en sidekick också, en ilsken tofsmes som heter Tore." Hur kul som helst! (Citat Natur & Kultur.)

RIDDARSKOLAN: Den hemska draken, Det magiska svärdet
Magnus Ljunggren
Spännande, rolig och lättläst "börja läsa"-serie, som jag tidigare har skrivit ingående om här.

Josefin och Villa-Ulla löser mystiska mysterier
Johan och Päivi Unenge
Jag älskar Josefin och Villa-Ulla! Det här är den fjärde boken om de två företagsamma bästisarna, men den går hur bra som helst att läsa fristående. Josefin och Villa-Ulla har kommit på att om man bara tittar tillräckligt noga så är världen alldeles full av mystiska mysterier. Till exempel så upptäcker de att alla möbler rör sig av sig själva hemma hos en klasskompis - har de fått ett helt förtrollat hus på halsen? Och hur ska de lyckas avslöja tanten i blomsteraffären som förgiftar alla kundernas blommor med pulver i små påsar? Dessutom så får de syn på rektorn när han smyger runt i buskarna - för att i nästa sekund försvinna i ett moln av rök! Är han en alien? Boken passar både att läsa högt eller att läsa själv, och den är en riktig karamell med massor av roliga illustrationer i härliga färger!

Genom drömmens rike
Jo Salmson
Femte och sista delen i den enormt populära fantasyserien som började med Den försvunna staden. Tioårige Rian bor uppe i bergen med sin farfar. En dag kliver en almander med gnistrande gröna ögon över tröskeln, och från den dagen blir livet aldrig mer sig likt ... Mycket spännande historia med fina bilder för den som vill ha en luftig och lättläst fantasybok.

Läs och rys: Hemska små monster
Jamie Rix
Vågar du träda in genom dörren till Spökhotellet trots att du har blivit varnad? Chansen är inte särkilt stor att du någonsin kommer ut igen. Spökhotellet ekar av skriken från alla de olydiga barn som har blivit inspärrade här på grund av sin lathet, glupskhet och själviskhet. Med dig in i slottet får du en uppsättning regler, och på vissa ställen får du till och med en del hjälpmedel att klippa ut. Visst, ja, saxar var ju förbjudna. Då får du väl klara dig själv då. Om du vågar dig in trots allt. Kom inte och säg att jag inte varnade dig ...

Lysande rymdboken
Nicholas Harris
En av mina absoluta favoriter den här hösten! Tydligt, informativt och bra om rymden, planeterna, månen och stjärnorna. Det bästa av allt är att många av sidorna är självlysande! Och man behöver inte ens "ladda" boken särskilt länge under en lampa (tro mig, den här boken är noggrant konsumenttestad av mig och min kollega inne i vår städskrubb), det är bara att bläddra igenom den en gång i inne i ljuset innan man ger sig ut för att titta på natthimlen. Sedan kan man krypa ihop med en filt och en termos med varm choklad under den väldiga stjärnhimlen, och tillsammans hitta namnen på alla månens faser och stjärnbildernas plats på himlen. Missa inte den här chansen till oförglömliga minnen i den gnistrande rymden!Lätta fakta om farliga djur/balett
För den nyfikne är "Lätta fakta"-serien från Berghs en riktig skatt. Små böcker med lättläst text och många bilder gör att även nybörjarläsaren klarar att läsa de små texterna om sitt favoritämne. Finns utgivna med en mängd teman som exempelvis dinosaurier, brandkåren och livet i havet.

... och så har det ju kommit en ny Lasse-Maja-bok av Martin Widmark som heter Kyrkomysteriet, en ny Dalslandsdeckare av Pia Hagmar som heter Guldälgen och en uppföljare till Stora Varförboken som heter Stora Hurdåboken! Så spring, spring till din bokhandel innan de tar slut i julruschen! (Jo, det händer faktiskt med en mängd titlar varje år - och varje år blir kunderna lika förtvivlade. Så bli inte en förtvivlad tomte i år - bli en glad tomte med säcken full av hårda klappar!)

Inga kommentarer: