söndag, november 9

Årets grymmaste julklappar 0-6 år

Ja, alltså precis som rubriken lyder: det här är vad ni ska köpa till kidsen i år. Och om du undrar var tonårstipsen är - håll ut! Fler hårda julklappstips kommer under nästa vecka.

Min lilla skattkammare: vaggvisor och ramsor
(med CD)
Min lilla skattkammare är en ny serie som kommer att dyka upp i fler titlar så småningom. Den är till för de allra minsta barnen, och den första delen innehåller ett urval av våra mest älskade vaggvisor och ramsor. Boken är illustrerad av Eva Eriksson och med boken följer också en CD där Louise Lindfors sjunger och Klas Gullbrand spelar alla visorna. Julklapp eller dopgåva - det här är en skatt som jag önskar att alla små bebisar fick ta del av.

Bebisens roliga rim och ramsor (med DVD)
Den här boken är inte bara proppad med de gamla välkända rimmen och ramsorna ("Springa efter vatten", "Rida ranka" och klassiska tå- och fingerramsor), den innehåller också matvägrar- och blöjbytarramsor, en fotbollsramsa, japansk morgongympa och den omistliga "Give me five" (som din bebis lär sig snabbare än du hinner säga "High five!"). Dessutom igår en DVD med föräldrar och bebisar som visar alla ramsorna och rörelserna i boken. Ge mig en bebis nuuuu!

Herr Kattzon
Sam Lloyd
Herr Kattzon heter en alldeles förtjusande, tjurig katt som bor hemma hos en liten flicka som älskar honom över allt annat. Hon klappar honom, hon borstar honom och hon läser sagor för honom om kvällen. Men allt herr Kattzon hör är "BLA, BLA, BLA BLA, BLA". Han är så uttråkad så hans morrhår håller på att trilla av. Så en kväll bestämmer sig herr Kattzon för att rymma. Och visst finns det äventyr ute i den stora världen, men finns det någon som kramar en när man är blöt och kall? Herr Kattzon är en bok om kärlek som jag inte tycker att ni ska missa.

När ett monster föds
Sean Taylor
"När ett monster föds kan två saker hända ... En finurlig berättelse som kommer att bli en klar favorit hos alla monsterälskare. På varje sida ställs man inför ett alternativ (antingen sitter monstret tyst och stilla och läser sina läxor, eller så smaskar den i sig sin intet ont anande lärare) som får oväntade och ofta absurda konsekvenser." (Citat Tiden.)

När prinsessor tar semester
Per Gustavsson
"Ibland behöver prinsessor vila upp sig, och ta en paus från banketter och invigningar. Då åker de gärna iväg på vildmarksläger tillsammans med andra prinsessor. Prinsessorna tältar, fiskar, äter tårta och leker kurragömma, för sånt gör prinsessor. Vad de inte har räknat med är en flock arga, anfallande hyenor." (Citat Natur & Kultur.) Men vad hyenorna inte har räknat med är att en flock prinsessor inte alltid är en picknick ...

Mamma Mu och Kråkans jul
Jujja Wieslander
"Snön faller och det är självaste julafton. Men för Kråkan vill ingen riktig julstämning infinna sig. Inte nog med att det är kallt och mörkt i kråkboet, han har dessutom redan kvällen före julafton råkat öppna alla julklappar han hade ordnat till sig själv. Då är det tur att det finns vänner som Mamma Mu. Hon vet precis hur man ska ordna mysigt juligt både för en ko och en kråka."
(Citat Natur & Kultur.)

... och så glömmer ni väl inte Jan Lööfs Matildas katter?

5 kommentarer:

Jessica på Sapere Aude sa...

OMG. Vid första boken tänkt jag, Yes! Denna ska Lilla O (min systerdotter, 6 mån) få. Och vid nästa: och denna! Och... denna. Och... eh.. denna. Men nu tänker jag nog att jag kanske köper en eller två åt henne och resten åt mig själv till när hon kommer på besök. Så fint verkade detta lilla urval vara.

Ika sa...

Jag bläddrade i Mamma Mu-boken som hastigast förra veckan, och blev alldeles förtjust i uppslaget där man ser korna nyfiket undersöka julgranen. För just exakt sådär skulle korna hemma hos mina föräldrar också bete sig om någon gav dem en julgran. :)

Piratdrottningen Alwilda sa...

Åh, vad glad jag blir när ni gillar! :-)


Och angående Mamma Mu-boken så tycker jag mig se att illustrationerna drar mer och mer åt Pettson & Findus-hållet. Kråkboet är ju exempelvis en riktig guldgruva för barn (och andra ...) som vill titta läääängeee!

Catrin sa...

Mamma Mu är min idol. Och mina barns. Fast dotter identifierar sig mest med Kråkan, medan den mer filosofiske sonen känner släktskap med mamma Mu. Jag gillar bonden också. Han verkar lugn och trygg för både männsikor och kor.

Anonym sa...

Fina böcker du valt men jag vill göra reklam för ännu en bok väl värd att läsa för de små. Det är den rimmade bilderboken Tyranno utgiven på Vombat förlag.