tisdag, juli 8

Sjörövarungar och slarviga pirater

Efter en lång dags plundringståg i Hufvudstaden har vi nu lyckligen hemkommit till piratnästet med digert byte och värkande ben. Endast vi ett tillfälle höll det på att gå riktigt illa. Vi lyckades nämligen med konststycket att bli utkastade från Hedengrens bokhandel (jag vet, en sann piratbedrift på min ära), efter att förste styrman råkat slita upp kameran i ren hänförelse. Oj oj oj, piraterna/terroristerna från västkusten sågs inte med blida ögon, och det var nätt och jämnt att vi lyckades undkomma kölhalning. Hedengrens böcker kunde i alla fall dra en lättnadens suck när den hotande terroristattacken hade avvärjts, och återgå till sitt välförtjänta stillsamma glänsande på hyllorna. (Jag vet att det är nördigt att ta kort i en bokhandel - men vi ÄR ju bokhandelsnördar!)

Och nu det ni har väntat på heeelaa dagen! De första piratboktipsen vänder sig till de små sjörövaraspiranterna:

Den 20 år gamla klassikern Albin sjörövare av Ulf Löfgren (som fortfarande finns i tryck och försvinner i en stadig ström från hyllorna) håller än, och var den absolut mest omtyckta boken på min sjörövarsagostund i våras. Detta är boken för dem som kanske tycker att det här med pirater, vapen och vassa knivar nog känns lite farligt ändå. I Albin sjörövare har nämligen sjörövarna råkat försnilla sina vapen (kan hända den bäste), men driftiga som de är så finner de snart på råd. De har ju både purjolökssvärd och tomatgranater att attackera med. Det hela urartar snart i äkta sjörövarkaos när fienden visar sig vara minst lika slarviga och möter deras attack med bananer och äpplen. Fruktsallad, någon?

Boken innnehåller inte bara mycket fibrer utan även en stor portion spänning, och barnen på sagostunden visste knappt till sig av förtjusning över detta otippade grönsakskaos!

Min andra favorit hittar man numera bara på biblioteket eftersom den sålde slut alldeles för snabbt i bokhandeln. När jag blev en Pirat av Melinda Long är en underbar bok att läsa högt. När Jeremys grävartalang en dag upptäcks av ett gäng pirater på stranden, så tvekar han inte att följa med dem och hjälpa dem att gräva efter skatter. Jeremy får lära sig allt man måste kunna som pirat: hojta, gasta, kasta mat vid bordet och gå och lägga sig när man vill - och det självklart utan tandborstning! Men efter ett tag börjar han också inse att det finns vissa saker som pirater inte är fullt så bra på. Till exempel läser de inte godnattsagor eller stoppar om små barn, och det finns ingen som har tid att hålla ens hand när det stormar som värst. Kanske är det inte så kul att vara pirat ändå ... En av de roligaste sakerna med den här boken är att den är skriven för inlevelsefull högläsning. Piraternas skanderande är skrivet med STORA bokstäver när man som läsare ska TA I lite, och detta gör boken helt VANSINNIGT KUL att läsa!

Om ni vill läsa om en tjej på sjörövaräventyr så tycker jag att ni ska stifta bekantskap med Martin Widmarks tuffa hjältinna Rakel i Sjörvar-Rakel och kapten Snorfinger. Rakel är ett äkta piratdrottningämne som minsann inte drar sig för att visa hur ett sjörövarskepp ska rattas!

Och nu är det dags för alla små skeppskatter och deras trötta skeppsfolk att efter en mycket lång dag äntligen få krypa till kojs!

2 kommentarer:

marlan sa...

Ja, se Hedengrens.. ;) Tss..
KLart man ska kunna ta kort inne i en bokhandel, gör inte alla det? Hehe

Alwilda sa...

Tja, vi kunde väl ha frågat först, men vi föll liksom i vettlös trans ... Förlåt, Hedengrens.