onsdag, juli 9

För sjörövaraspiranten

Det finns många roliga och bra faktaböcker om pirater för barn, men dessa två praktverk hör till mina favoriter (ska det va så ska det va - en pirat tackar aldrig nej till lite bling):

Pirater av John Matthews

"Sjörövarna går under många namn: pirater, buckanjärer, korsarer eller 'kustens brödraskap'. Vi ser dem med krok, träben och lapp för ögat, svingande med sina huggare och skrålande visor som 'Femton gastar på död mans kista ...' ( ... ) Men sanningen såg långt grymmare och farligare ut. Piraterna var väldigt ofta blodtörstiga, giriga och barbariska män och kvinnor som levde och dog med svärd eller pistol i hand. Trots detta fortsätter de att tillhöra de mest populära och romantiserade karaktärerna genom alla tider, i filmvärden såväl som inom litteraturen.

Denna livligt illustrerade bok fångar piraternas färgstarka värld och flikarna och de extra föremålen som hittas i boken ger den liv. Den innehåller detaljerade biografier över de mest kända piraterna, deras vapen, regler och bestraffningar. Boken ger en spännande inblick i livet på havet med intriger och äventyr."


Piratologi av Dugald A. Steer

"Innehåller allt som är värt att veta om pirater och lite till!
PIRATOLOGI hittades i en gammal sjömanskista utanför Grand Banks på Newfoundland när man dök efter ett skeppsvrak. Det är piratjägaren kapten William Lubbers liggare över den farofyllda jakten på piratdrottningen Arabella Drummond. Hans anteckningar innehåller även ovärderlig fakta om piraternas vapen, skepp och seder och flera ökända pirater som Svartskägg och kapten Kidd beskrivs noggrant. Det medföljer dessutom en liten ordbok över piraternas speciella uttryck, en liten påse med guldstoft, en kompass samt en skattkarta som förmodas leda till Arabella Drummonds nedgrävda skatter. En ypperlig handbok för den som tänker ta upp jakten på pirater, eller för den delen, själv bli pirat."

Presentationerna (den översta något förkortad) kommer från Damm förlag (numera B. Wahlströms).

3 kommentarer:

Emelie sa...

Det här är ingen faktabok, men jag älskar Pirater! av Celia Rees! Har läst den flera gånger, lika bra varje gång :)

Alwilda sa...

Den kommer, den kommer ...! Jag sparar det bästa till sist! :-)

eve sa...

Hej! hur får man texten bredvid bilden?