fredag, juli 4

Min typ brorsa

Som ni kanske minns så skulle jag tillbringa midsommarhelgen med Min typ brorsa, skriven av bokhoran Johanna Lindbäck. Nu blev det inte riktigt så, eftersom jag sträckläste ut boken på midsommaraftonens morgon, innan vi ens hade hunnit ge oss iväg på vår lilla midsommartripp. Jag tyckte med andra ord att den var underhållande - och mycket svår att lägga ifrån sig. Jag var helt enkelt tvungen att läsa klart den när jag väl hade börjat. På en gång. Man skulle kunna hävda att den borde ha en etikett på sig där det stod: Varning! Denna bok kan framkalla total läskoma och svår likgiltighet inför världsliga händelser såsom kontaktförsök från läsarens medmänniskor, födointag, helgdagsfiranden samt världskrig. För att undvika vätskebrist, vänligen anslut dropp.

Den hade suttit fint, den där varningsetiketten. Nu blev det snarast med blotta förskräckelsen som förste styrman kom iväg till årets midsommarfirande med sin piratdrottning, och man kan aldrig veta om han kommer att ha samma tur nästa gång ...

Min typ Brorsa kommer att bli ett stående tips vid mina besök till högstadie- och gymnasieskolorna i höst (och självklart i bokhandeln också). Boken är just nu utlånad till min kollegas 15-årige son, och jag ser ivrigt fram emot att få höra vad han tyckte efter semestern. Stilen påminner en del om Katarina von Bredows böcker, som ju är omåttligt populära, och det finns ett ständigt sug efter den här typen av realistiska böcker som man som ung kan känna igen sig i och relatera till. Det är kul med fler författare i den här omtyckta genren, och jag gillar verkligen Johanna Lindbäcks stil. Hon är träffsäker på ett helt annat sätt än exempelvis Denise Rudberg (vars stil jag ibland kan uppleva som lite väl enkel och schablonartad, även om hon är väl så populär), och jag gillar hur hon kan berätta om högst allvarliga saker med både humor och värme - utan att tappa vare sig intensitet eller trovärdighet. Jag spår en riktig kanonhöst för den här boken, och mängder av "brorsor" på önskelistorna till jul!


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

marlan sa...

Trevligt!
Nu är jag snart övertygad om att jag skall läsa den då.. :)

Kulturhuset Multeum sa...

Jag köpte in den till avdelningen Unga Vuxna, så jag hoppas på succé!

/Anna Jansson, ungdomsbibliotekarie