söndag, juni 10

Bockarna Bruse på Badhuset

-Bää-ää-ää-äää!
Det var en gång tre bockar som alla hette Bruse. Japp, du känner dem också va? De där typerna som skickar det elaka trollet på stackaren som kommer efter dem, bara för att på enklast vis rädda sitt eget skinn. Nåväl. Den här sommaren har det hänt något. Precis som tidigare år så ska ju bockarna såklart gå till vallen för att äta sig feta på våfflor. Men när de närmar sig bron så får de syn på något som de inte sett förut. En ny skylt som det står "BADHUS 200 m" på, som pekar åt ett helt annat håll än "FÄDBOVALL"-skylten.

"-Kan vi inte sticka dit i år? frågade mellanbocken. Det är så tråkigt där uppe på vallen. Bara gå där och brä-ä-ä-ka hela sommaren.
-Please? sa den minsta. Då slipper vi gå över bron också. Det är så läskigt med trollet.
Den största bocken strök sej över skägget. 
-Tja-a-a, vi kan gå dit och kolla, men jag lovar inget, sa han."

Och så går bockarna Bruse till badhuset i stället. Där får de bland annat lära sig att det är dyrt att gå på badhus, att man inte bara måste du-uscha innan man hoppar i bassängen utan man måste faktiskt ha ba-a-adklä-ä-ä-äder också. Men slipper de verkligen trollet? (Eller är det förbjudet att bara sitta lite under trappan till  rutschkanan, kanske?)

Det här är en av de absolut underbaraste bilderböcker jag har läst på länge. Fantastiskt, barnsligt, fint, myllrande och träffande illustrerat av Gry Moursund. Listigt, finurligt och framför allt roligt skrivet av Björn F. Rörvik och som grädde på våfflan översatt från norskan av Pija Lindenbaum. Text och bild i fullständigt enastående harmoni. Och det här med att skruva klassiska sagor - underbart! Älskar det. Ungarna älskar det. HUR kan ingen ha gjort det förut? (Eller har de det och jag har missat det bara?) I vilket fall som helst: I want more! Vill passa på att ge en stor eloge till Lilla Piratförlaget också, som har sett till att ge ut denna fullständigt sprakande lilla smällkaramell till bok i Sverige. Det första jag ska göra när jag har tryckt iväg det här är att kolla resten av deras utgivning. Och om ni inte har förstått det redan - det här är alltså en bok som ni bara inte får missa. HÖR NI MEJ? Jag upprepar: NU MISSAR NI INTE BOCKARNA BRUSE PÅ BADHUSET! Snart i handen på ett barn nära dig.

Inga kommentarer: