söndag, september 4

Förord till Istället för ensam av Teresa Jörgensen (Duo Dito Förlag)

"Två av tio barn växer upp med föräldrar som missbrukar alkohol eller knark. Två av tio. Det är många. Faktiskt ungefär tre barn i varje klass.
Även i din klass …
Känner du henne, den lilla flickan. Hon som kommer hem till sin pappa som sitter med en kompis och skrattar i trädgården. Kompisen ber henne sitta i hans knä. Ett par timmar senare har han gått hem och pappa sover i trädgårdsstolen. Flickan försöker väcka honom, men lyckas inte. Han snarkar högt och luktar öl så hon brer en filt över honom för att han inte ska frysa. Själv går hon och lägger sig utan mat.
Känner du den lilla pojken, han som hittade sin pappa blodig när han kom hem från skolan. Pappan hade kräkts överallt och sedan ramlat och slagit sig i huvudet. Pojken var rädd, han ringde sin farfar som kom och hjälpte till. Dagen efter gick han till skolan precis som vanligt. Läraren sa till honom att vara uppmärksam, men hans tankar fanns någon annanstans … i en vit sjukhussäng.
Känner du henne, flickan. Hon som inte vågar ta hem kompisar, hon som alltid vill leka hemma hos någon annan. Eftersom hon inte vet vad som väntar när hon kommer hem. Hennes mamma är inte en mamma som står med maten färdig. Hon möts inte av en stor varm famn utan av en dålig andedräkt och mikrovärmda köttbullar. Hon häller upp ett glas vatten och kompletterar med salta tårar.
Känner du henne, den lilla flickan. Hon som ligger i sängen och gråter. Hon som snyftar tyst för att ingen ska höra henne. Hon vill ha en annan pappa, en annan mamma. Fast inte egentligen. Hon vill ha sin pappa och mamma kvar, för hon älskar dem så mycket. Fast hon vill inte att de ska vara som de är. Hon vill att de ska älska henne mer än flaskan. Men det gör de inte, och hon tror att det är hennes fel. För att hon inte är tillräckligt bra.
Känner du den lilla flickan eller den lilla pojken?
Tänk efter noga …
För de känner dig."


Ur Istället för ensam av Teresa Jörgensen, Duo Dito förlag.

Inga kommentarer: