onsdag, oktober 1

Översvämmning i bokfloden

Idag skriver Helena om köpstopp på Bokhora. Det låter som en klok idé, men jag har ett problem i samma anda som jag verkligen inte vet hur jag ska hantera.

Alltså, mitt problem är så lyxigt att jag knappt vågar skriva om det. Mina högar av olästa böcker är så stora att jag nästan drömmer mardrömmar om dem - jag blir så otroligt stressad av tanken på att jag aldrig kommer att hinna läsa vissa böcker som ligger där som jag verkligen, verkligen vill läsa.

Problemet är att jag inte har köpt särskilt många av dessa böcker, så ett köpstopp gör egentligen ingen skillnad för mig. I de tre farligt svajande högarna vid sängen just nu har jag inte köpt en enda bok. De är alla läsexemplar från förlagen som jag har fått via mitt bokhandelsjobb. För att ytterligare lägga bok på bördan så måste jag prioritera barn- och ungdomsböcker, vilket jag älskar - men det innebär också att högen med vuxenböcker har förpassats till fotändan (där den växer i dubbel takt).

Det här är böcker som jag noga har valt ut och i många fall sett fram emot länge - problemet är bara att de är så många. Jag rensar som en galning och skänker bort dem bärkassevis så fort jag har gallrat ut* dem eller läst dem. Men nu har högarna med "högprioriterade" böcker börjat växa snabbare än någonsin.

Hur gör egentligen ni andra med stort läsintresse som jobbar i bokhandel? Hur hanterar ni de enorma mängder av böcker som förlagen vill att vi ska läsa och älska och rekommendera till alla kunder, alla paket i brevlådan, alla böcker från förläggar- och bokinformationsdagar - för att inte tala om de låneklubbar som vi ofta har i butikerna som man gärna vill känna till böckerna i? Sedan finns ju alltid böckerna som familj och vänner lånar ut till en, de gamla olästa böckerna i hyllan och de ljuvliga biblioteksböckerna med den rätta, lästa doften som man bara inte KAN låta bli att ta med sig hem (fast man verkligen inte borde). Det enda jag vet är att jag snarast måste komma på ett sätt att hantera det här - innan vi blir tvungna att börja sova stående mellan bokhögarna.*"gallra ut" = inse att boken aldrig kommer att ta sig till priohög 1, utan snarare har fastnat någonstans i priohög 5-6, och därför ger man upp och ger bort den till någon som kommer att läsa den.

Tillägg kl 16.57: Bilderna är på min priohög 1 just nu. I denna hög läser jag alla böcker samtidigt, dvs jag läser i dem minst en gång i veckan. (Jag sträckläser ca 1/3 av alla böcker.) Om jag inte har läst i dem på en vecka så åker de ner till priohög 2 på golvet. För att jag inte ska drabbas av en allvarlig olycka framkallad av fallande böcker så har jag också en stash på golvet i en garderob på jobbet. De böckerna läser jag på lunchen. Och nej, det är inte alltid som jag kommer ihåg att äta.

8 kommentarer:

emm sa...

Hihi.. Åh ja, visst känner jag igen det där och det är verkligen ett lyxproblem med överflödet av böcker. Det värsta med mig är att jag har så svårt att rensa ut och ge bort böcker jag tänkt läsa men inte hunnit med.

Maria sa...

Jag får ju inte böckerna iom att jag jobbar på bibliotek och inte bokhandel men har samma problem med livsfarliga boktravar o tid som aldrig vill räcka till. (eftersom omgivningen påstår att jag borde göra annat än att läsa)

Jessica på Sapere Aude sa...

Jag är fortfarande lite paff över avslöjandet häromsistone (var det här eller annanstans?) att man inte har tid avsatt för läsning varken på bibblor (inte alla i alla fall) eller i bokhandlar. Jag som bara är konsument borde kanske utöva min makt, för för bövelen: om jag frågar i en handel vill jag ju veta. Bokdito liksom i alla andra specialbutiker. Inte sant? Det är ju faktiskt kompetensutveckling!

Catrin sa...

Lyxproblem var rätta ordet sa Bull ;-)

Håkan Tendell sa...

Ja, om man ändå hade en rimlig chans att läsa alla böcker man har i sin besittning, för att inte tala om att man skulle behöva ännu mer tid för att läsa om de allra bästa, men livet handlar ju om prioriteringar. Working 9 to 5 i ekorrhjulet kräver ju sin tribut, men gör å andra sidan att man får råd med ännu fler böcker ...

Ika sa...

Inte riktigt samma problem, men jag frilansar bland annat som recensent av ungdomslitteratur och annan litteratur, och ibland är mängden recensionsexemplar tämligen stressande. Lägg dessutom till att man vill hinna läsa lite självvalda titlar också...

(Jag har för övrigt också Chambers nya supertegelsten i högen bredvid sängen, ska återgå till den ikväll efter ett mellanspel med en mera brådskande recensionsbok.)

Anonym sa...

Ika och Alwilda .
ni missar väl inte mellanåldersboken DEN OSYNLIGA av debutanten Lise Indahl.
Min bokhög är också gigantisk, men det hindrar mig inte från att just nu - när jag slagit igen DEN OSYNLIGA -börja om igen på s 1.
Leve den levande barnboken!
Leve viktiga författare som Maria Gripe, Annika Holm, Rose Lagercrantz och Lise Indahl!
Lena K E

snowflake sa...

Hm, jag tror jag ska byta yrke till att jobba i bokhandel. Hur gör man?