söndag, september 28

Bokmässerapport (ja, jag kom inte på något roligare)

Sitter hemma och värmer händerna på den bärbara med en gosvarm katt hopkurad i knät. Igår var jag inne på Bokmässan och skuttade runt bland montrarna med stjärnor i ögonen. När jag nu jobbar i bokhandel och har tillgång till både rabatt och läsexemplar, så är inte längre bokinköpsdelen lika viktig. Det jag mest tittar efter är tre kategorier av böcker: 1) signerade böcker, 2) extremt billiga böcker eller andra superfynd, 3) lite mer udda titlar som jag inte skulle ha upptäckt annars.Skörden i går blev inte större än att den fick plats i min för ändamålet generöst tilltagna handväska. Det blev två böcker från Stadsmissionens monter: Boken om Blanche och Marie av P O Enquist och Den stillsamme amerikanen av Graham Greene. Hos Uppsala English Bookshop var Penguinmuggarna så gott som slut - jag vägrar att ha en Tess of the Urbervilles stirrandes på mig varje morgon som en påminnelse om att jag aldrig hann med den på den engelska litteraturkursen (naturligtvis var den med på tentan, och det har jag aldrig kunnat förlåta den för). Så jag fick nöja mig med en Odd and the Frost Giants, som jag missade när den delades ut som gratisbok (eller hur det nu var. Billig var den i alla fall nu med.). I en monter som jag aldrig minns vilka som har, men som jag alltid lägger oproportionerligt mycket pengar hos (mest på fina ex libris och sådant) så köpte jag en piratgrej till mig själv och en present till min smarta bror: The Original Einstein's Energy Bar (it's relatively delicious). Hos Alfabeta myglade jag till mig världens sötaste Muminknappar som jag genast ska köpa in till barnbokhandeln.

(Av Bokhororna fick jag dessutom en högt värderad Bokhoreknapp, som min förste styrman genast kastade sig över när jag kom hem: "Den kan jag ha på min uniform! Fast vi får inte ha personliga grejer ... men det bryr jag mig inte om, jag har på mig den ändå!!". Mitt svar skulle säkerligen tända en jättestor röd lampa hos FRA, så jag struntar i att skriva ut det här. Men kontentan var i alla fall att uniformen är och förblir regementsenlig. Det är MIN knapp.)Jag kom också hem med ett signerat exemplar av En liten stund med katten Sonny, komplett med en egen liten Sonny tecknad av Tony Cronstam på titelbladet. Lilla katten pep av förtjusning, om Lakrits (stora katten - som egentligen är hälften så stor som lilla katten) har en okänd tvilling hemma hos Helena, så har lilla katten en okänd tvilling i Sonny. Det enda hon inte gör (än) är att pinka i hörnen, annars är det så gott som identiskt.

Vid klockan fem blev det middag med Bokhororna, och även om jag nog pratade så att det hade räckt för tre middagar så hade (åtminstone) jag fantastiskt trevligt! (Stackars Bokhoror, speciellt Johanna K kan ha dragit på sig ett svårt fall av blödande öron ... ) Lite lätt starstruck vinglade jag på tåget lite senare på kvällen, men även om jag borde ha varit sprudlande glad så kände jag mig faktiskt lite vemodig. Bristen på bokhoror i min geografiska närhet blev plötsligt mer än vanligt kännbar, och jag kan inte låta bli att önska att jag kände en och annan bokhorehangaround lite närmare Göteborg. Tänk er bara; bokcirklar, bokbyten och gud vet vad mycket annat kul bokligt man kunde hitta på! Som tur var så är Bokhororna mycket kloka (som om ni inte visste det), och de har försett mig med flera fina förslag på hur jag ska kunna råda bot på min sociala bokaktivitetsbrist. Jag lovar alltså att återkomma i den här frågan!

Allt som allt så har det varit en alldeles strålande helg - komplett med lässöndag och skräckfilm med förste styrman i soffhörnet. Och den dagen jag skriver ett kort inlägg (som det här skulle bli) verkar även vara dagen som grisarna börjar flyga.

6 kommentarer:

Johanna K sa...

Åh, aldrig några blödande öron! Jag hade fantastiskt trevligt i vår ände av bordet.

Det är dock lika fantastiskt trevligt att vara hemma igen, men som sagt: synd att det är så långt till Göteborg! Håller tummarna för att du kan hänga med på bokkollot!

Anonym sa...

Åhej och hå Alwilda!
Jag tittade efter dig och Helena när jag berättar färdigt om "Fantasy & Reality" i BTJ-montern på fredagen.
Det var ju då vi skulle ha intagit vårt vampyrkaffe!
Lena K E

Helena sa...

Jättekul att ses IRL och jämföra katter och prata häx-, vampyr- och skräcklitt! Hoppas verkligen att du kommer på bokkollot!

Lena: Tyvärr krockade ditt framträdande med ett annat seminarium. Det blev en hel del seminarie- och montekrockar under helgen!

emm sa...

Är lite avis på dig för muminknapparna. Dom är så söta juhu. :)

Piratdrottningen Alwilda sa...

Johanna K & Helena: Of course kommer jag på nästa bokkollo!! Tusen vilda elefanter skulle inte kunna hålla mig borta den här gången! (Lägg det inte samma helg som bokreastarten bara, please, please, please ...?)

Lena: Jag kunde inte få ledigt på fredagen, som jag hade räknat med! Så det blev bara en kortis på lördagen för mig, tyvärr. Men jag ska kolla upp din bok! :-)

Emm: Visst är muminknapparna helt ljuvliga? Men hemma hos mig är det Bokhoreknappen som vi strider om, min man hävdar bestämt att han läser minst lika mycket som jag (vilket är lögn) - och att han därmed har gjort sig förtjänt av att också bära knappen ibland. Hm, jag vet inte jag. Kanske när han fyller år då. Om han har varit riktigt snäll. HELA året!

Ka sa...

Som sagt: jag hade velat vara med! Å, blödande öron är annars något jag brukar bli ansvarig för!