fredag, juli 11

Sjöröveriets guldålder

Det finns två faktaböcker som är särskilt bra om man som vuxen vill läsa om fascinerande historiska personligheter och följa med på piratäventyr tagna direkt ur verkligheten.

Marcus Redikers Pirater - sjöröveriets guldålder i Atlanten och Karibiska havet har utkommit i pocket i dagarna och passar därför utmärkt att läsa på stranden (med ett vaksamt öga mot horisonten ... ).

"Under några få år på 1700-talet lades grunden för de historier om pirater som sedan aldrig upphört att fascinera eftervärlden.

Då skapades Jolly Roger, den skräckinjagande flaggan med dödskalle och benknotor. Då gjorde Kapten Svartskägg, de kvinnliga piraterna Anne Bonny och Mary Read och en rad andra färgstarka karaktärer Atlanten och Karibiska havet till livsfarliga farvatten för varje seglare. På något av dessa piratskepp haltade också den träbente sjörövare fram som kom att stå modell för Long John Silver i Skattkammarön.

Piraterna utgjorde inte bara ett hot mot handel och sjöfart. Genom sin demokratiska organisering utgjorde de också ett hot mot den existerande samhällsordningen. I stark kontrast till de samtida despotiska staterna och de hårda arbetsförhållandena ombord på handelsskepp och örlogsfartyg, växte bland pirater fram ett egenartat egalitärt samhälle där kaptenen valdes av manskapet, spriten fördelades jämnt och människor av olika ras, klass, nationalitet och kön arbetade sida vid sida.

Fattiga såg piraterna som hjältar. Sjömän lockades att desertera till dem för att få ett drägligare liv. I längden kunde inte stormakterna tolerera detta. Piraterna utnämndes till hela mänsklighetens fiender och många av dem slutade sina dagar i galgen. Men i den folkliga fantasin segrade de. Där har piraterna fått en förmodligen evig revansch mot sina banemän."

Presentation från Karneval förlag (förkortad).


En bok som passar för både ungdomar och vuxna är den lite tunnare Sanna historier om Pirater av Lucy Lethbridge.

” 'Det är ett kort men roligt liv.'
Bartholomew Robert, pirat

Piraternas äventyrliga och ofta ganska korta liv har fascinerat författare, konstnärer och filmskapare genom tiderna. I Sanna historier om pirater möter vi några av personerna bakom myterna. I fjorton korta, spännande berättelser får vi läsa om några av de värsta och mest fruktade sjörövarna."

Presentation från Historiska Media (förkortad).

2 kommentarer:

Sarah sa...

Är det inte Kapten Jack Sparrow i egen hög person som fått äran att pryda omslaget?

Emelie sa...

Jo, det är det :)