söndag, juli 13

Saving the Best for Last


Alwilda presenterar ödmjukast:


Historien om de kvinnliga piraterna
Minerva Sharpes och Nancy Kingtons
sanna och märkliga äventyr


Den absolut bästa piratboken som jag har haft lyckan att komma över de senaste åren är en bok som tyvärr sålde slut ganska snabbt i bokhandeln. (Men tack och lov så finns det ju bibliotek!)

Pirater av Celia Rees är en ungdomsbok som passar från ca 13-14 år, men som även många twenty-somethings i min närhet har uppskattat. Celia Rees är en författare som jag får många frågor om av tonåringar, och många är också de som har kommit tillbaka för att läsa sig igenom hela hennes produktion efter att ha blivit förtrollade av Pirater.

De flesta av Rees böcker är riktigt bra, men Pirater står enligt mig i en klass för sig. Till skillnad från t ex den omtyckta Häxa av samma författare, så är Pirater mer äventyrlig och har ett lite högre tempo. Jag har visserligen hört en del (oftast lite mer ovana) läsare uppleva inledningen som lite svår och långsam - men när man väl har tagit sig igenom den så har jag aldrig hört någon som har ångrat sig! Pirater är helt enkelt en bok att älska. År 2005 blev Pirater framröstad som årets bästa bok i Bokias barn- och ungdomsbokklubb Låna & läs."En ny strålande äventyrsroman av författaren till Häxa! Här ställs vi öga mot öga med hjärtlösa plantageägare som är ofattbart förmögna, blodtörstiga pirater, och inte minst bokens två tuffa hjältinnor som trotsar konventionerna och riskerar allt för att undkomma ett fasansfullt öde. Men det är också en fantastisk kärlekshistoria och en actionspäckad skildring som levandegör ett stycke oförglömlig historia."

Presentation från Rabén & Sjögren.

Med detta avslutar jag min piratparad, för nu kliar det något alldeles vansinnigt i fingrarna efter att få tycka till om all semesterlitteratur som har slukats den senaste veckan ... !

1 kommentar:

Emelie sa...

Ha ha, jag sa ju att den var bra :)